Ανοικτή Ψηφιακη Διακυβέρνηση

Οι εποχες που η διακυβερνηση ηταν κλειστή, χωρις διαφανεια και χωρις αμεση-ενεργη συμμετοχη στις αποφασεις αποτελει παρελθον. Τα στατιστικά λενε σε δευτερη αναγνωση οτι η νουμερο ενα αιτια διαφθορας, αδιαφανειας και η ολιγαρχική ληψη αποφασεων ειναι το κλειστο μοντελο δημοκρατιας που ζουμε, δηλαδη ψηφιζουμε υποσχεσεις και η διακυβερνηση γινετε βασει συμφεροντων και για πολύ μακρυ διαστημα οσο διακρκή η θητεία. Ολα αυτά αλλαζουν και αλλαζουν δραματικά με τις νεες τεχνολογιες και την νεα αντιληψη για αμεση συμμετοχική ηλεκτρονική δημοκρατία.

Η ψηφιακη εποχη της γνωσης και της πληροφοριας για ολες τις κοινωνικες ομαδες είναι γεγονός. 

Ανοικτή Ψηφιακη Διακυβέρνηση - Διαφάνεια - Δημόσια Συμμετοχή και Δημος. Τι σημαινει πρακτικά όμως.


Ανοικτή ψηφιακή διακυβερνηση είναι η ιδέα και πρακτική οτι καθε πολιτης, δημότης μπορεί να γνωριζει το πλαίσιο των προσκύμενων προς συζητηση αποφάσεων και να τις μπλοκαρει ή να συμφωνήσει. Έτσι η δημοτική πλειοψηφία που παιρνει τελικα τις αποφασεις στα δημοτικα συμβουλια δεχεται την βουληση των δημοτων πριν παρει αποφασεις και οχι μονο την εισηγηση του δημαρχου ή συμπολιτευομενου δημοτικου συμβουλου. Αυτές οι αποφασεις ειναι για μειζονα θεματα που αλλαζουν το περιβαλλον, την ασφαλεια, την ποιοτητα ζωης, τις κοινωνικές δομες και υπηρεσιες, μερικώς την οικονομικη πολιτική και αναπτυξη. Διοικητικές και οργανωτικές αποφασεις που αφορούν την εκρυθμη λειτουργία του δημου εντασσονται στο μοντελο ανοικτης διακυβερνησης αλλά οχι στο πλαισιο ανοικτής διαβούλευσης. Η λειτουργια και διοικητικη οργανωση του δημου είναι θεμα της καλή λειτουργιας του δημου και οχι διαβουλευσης. Υπαρχει αρα ενα ανοικτό μοντέλο διακυβερνησης που ηλεκτρονικα καταγραφει πλειοψηφιες σε ζητηματα κοινωνικα, ζωης και περιβαλλοντος και υπαρχει και ο πυλωνας δημοτικης διακυβερνησης που εχει να κανει με την λειτουργία και σωστη οργάνωση για να εχει τη μεγιστη αποδοση ο δήμος.
Η τεχνογνωσία και εμπειρια από τον ιδιωτικό τομέα  μπορεί αποφασιστικά να συμβάλλει στην ανοικτή διακυβερνηση και να προσφέρει λύσεις στον ανοργανωτο δημο, με συγχρονες πρακτικές και διοικητικές μεταρυθμισεις. B.M.
http://about.me/vmoulakakis

Like My Page

}