Wednesday, September 3, 2014

Η πληροφορική ως μοχλός ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης Δήμου και δημόσιου οργανισμού


Η ανάπτυξη του Δημου αποτελεί μονόδρομο στις μέρες μας σε αντίθεση με τις φωνές φόβου για μείωση του κόστους και downsizing. Οι επιπτώσεις του downsizing  είναι τρομερά επιζήμιες και οδηγούν σε καταστάσεις πανικού, ψυχραιμία και θετική γόνιμη σκέψη είναι τα βασικά επιχειρηματικά συναισθήματα που πρέπει να μας διακατέχουν. Σε προηγούμενο άρθρο μου τ.241 είχα επισημάνει τα βασικά χαρακτηριστικά και τρόπους διακυβέρνησης της πληροφορικής σε οικονομίες που βρίσκονται στην εντατική και για τον δημόσιο τομέα που ψάχνει μία νέα πολιτική ανάπτυξης. Επιγραμματικά είχα αναφέρει τις βασικές αρχές που χρειάζεται για να ‘τρέξει’ μια διεύθυνση πληροφορικής. Αυτές είναι:

 • Συστηματική απεικόνιση και διασύνδεση των επιχειρησιακών / στρατηγικών αναγκών της εταιρείας με πληροφοριακές ανάγκες και επενδύσεις.
 • Μηχανισμός διαχείρισης  και διοίκησης της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Εδώ αναφέρω ενδεικτικά τον μηχανισμό ITIL.
 • Μηχανισμός διαχείρισης IT portfolio και Enterprise Architecture.
 • Η σωστή αξιολόγηση και διατήρηση ικανών στελεχών Πληροφορικής είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
 • Μηχανισμός αξιολόγησης και αξιοποίησης του IT outsourcing.
 • Μηχανισμός αξιολόγησης και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικά λύσεων. Π.χ. Cloud computing, web 2.0.
 • Επιχειρησιακές λύσεις όπως enterprise 2.0 δηλαδή social media in business.
 • Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών

Η ανάπτυξη στην δημόσια διοίκηση είτε αφορά δήμο η περιφέρεια η ακόμη και κεντρική κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να επενδύουμε για την κοινωνική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι σε νέες τεχνολογίες (όπως τοcloud,enterprise 2.0 κτλ.) σαν αυτοσκοπό. Οι νέες τεχνολογίες για να δημιουργουν ανάπτυξη πρέπει να είναι πάντα εφαπτόμενες προς την δημοσια στρατηγική ανάπτυξης. Η αναλογία μεγέθους επένδυσης με προσδοκώμενο όφελος είναι και η λύση της εξίσωσης που ουσιαστικά θα λύσουμε από την επιχειρηματική πλευρά. Από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη της πληροφορικής σαν ένας οδηγός επένδυσης ειναι λάθος και μπορεί να μειώσει αν γίνει με αυθαίρετο τρόπο την ανάπτυξη της. Ισορροπία και διασύνδεση  μεταξύ δημοσιας κοινωνικής ανάπτυξης και  πληροφοριακής ανάπτυξης  από το επίπεδο της στρατηγικής  έως το επίπεδο λειτουργιών της δημοσιας διοικησης (operations management) είναι το ζητούμενο.Δημόσια κοινωνική ανάπτυξη και το DNA της


Σε μία συνάντηση που είχα πρόσφατα με κάποιο καταξιωμένο στέλεχος δημόσιας διοίκησης ,   διαπίστωσα ότι η ανάπτυξη ορίζετε με διαφορετικό τρόπο και εντελώς διαφορετική διεργασία για κάθε κλάδο ή ακόμη και σε για κάθε δημοσιο οργανισμό, δημο, περιφερεια κτλ. Η αντίληψη της ανάπτυξης έχει ζητούμενο το κοινωνικό κέρδος ? την «δόξα» μέσω κοινωνιοκεντρικής πληρότητας υπηρεσιών και υπηρεσιών ? ή  και τα δύο?   
 Η εύκολη απάντηση είναι και τα δύο. Αν κάνουμε όμως μια βαθιά ανάλυση ποιοτικών  και ποσοτικών χαρακτηριστικών για τους λόγους ανάπτυξης θα δούμε ότι η ανάπτυξη γεννιέται σαν μια ‘ιδέα’, τις περισσότερες φορές απλή, προσπαθεί να καλύψει ανάγκές ή και να δημιουργήσει νέες ανάγκες που πρέπει να εκπληρωθούν, δημιουργεί ακόμη και προσδοκίες, στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξη δημιουργεί το μέλλον. Η ανάπτυξη της  μιας ‘ιδέας’ αν θέλετε που μπορεί να προέρθει από οποιονδήποτε εσωτερικό η εξωτερικό συνεργάτη, και θα συμβάλει στην δημιουργία συνεργιών και νέων συνεργασιών αποτελεί μοναδικό μοντέλο επιχειρησιακής ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη πλέον με την επιβάρυνση της οικονομικής  ύφεσης δεν είναι πλέον το γρήγορο και εύκολο κέρδος  μίας καλής ιδέας αλλά η μακροχρόνια απόδοσή της μέσα από ένα κανονιστικό πλαίσιο επιχειρησιακής ευελιξίας. Όλοι έχουμε ιδέες πόσοι πήραμε το θάρρος να τις υλοποιήσουμε ή να τις εξωτερικεύσουμε για να γίνουν πράξη, προφανώς πολύ λίγοι από εμάς. Ο λόγος αυτού του μικρού στοχασμού για την ανάπτυξη θα δούμε παρακάτω πως μπορεί να καλυφθεί από την πληροφορική 2.0.
Οι μεγαλύτερες μακροχρόνιες δημόσιες επενδύσεις ανάπτυξης αν κάτσουμε και το σκεφτούμε διαχρονικά είναι εκκολαπτόμενες ‘ιδέες’ στο σωστό πολιτικό πλαίσιο  και κοινωνικό περιβάλλον. Πολιτικό εννοώντας τα κατάλληλα εργαλεία και μοντέλα που την ιδέα θα την μορφοποιήσουν και θα της δώσουν ζωή (προσφορά). Κοινωνικό περιβάλλον είναι το εύπλαστο περιβάλλον  δημιουργίας ζήτησης και αποδοχής. Οι δύο αυτοί παράμετροι προσδιορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία μιας ‘ιδέας’ που μετατρέπετε εν δυνάμει σε ανάπτυξη του δημόσιου οργανισμού. Η παραπανω απλοποιημένη αντίληψη και στοχασμός της ανάπτυξης αποτελεί και το DNA της επιχειρηματικότητας που είναι το βασικότερο συστατικό ενοποίησης της με την πληροφορική. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολυπλοκα, ‘εξυπνα’ αν θέλετε μοντέλα επιχειρηματικής ανάπτυξης με οικονομικούς όρους ή κανονιστικά επιχειρηματικά πλαίσια ανάπτυξης αλλά πάντα θα αναζητούσαμε το dna της ανάπτυξης και πως αυτή μετουσιώνετε σε επιχειρηματικό πλάνο. Εχοντας γράψει στο παρελθόν επιχειρηματικά πλάνα για δημόσιους οργανισμούς, το δυσκολότερο κομμάτι είναι η ανακάλυψη του DNA και όχι τόσο τα πολυπλοκα forecastsROICapital employed KPIs και λοιπά απαραίτητα ποσοτικά συστατικά ενός επιχειρησιακού πλάνου ανάπτυξης.
Παρακάτω θα αναλύσω πως η πληροφορική 2.0 μπορεί να προσφέρει στο DNA της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Πληροφορική 2.0 ως πηγή αναπτυξης


Η πληροφορική πλέον προσδιορίζεται περισσοτερο από τις υπηρεσίες που προσφέρει παρά από το software ή hardware που προσφέρει σαν πάγια για την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας βασίζονται περισσότερο στον ανθρωπο της πληροφορικής παρά στα αψυχα εργαλεία. Οι δυνατότητες της πληροφόρικής είναι τεράστιες αν η διοικηση της πληροφορικής  μπορεί να δώσει τις κατάλληλες υπηρεσίες με μακροχρόνιο σχεδιασμό πλήρως εναρμονισμένο στην εταιρική στρατιγική και εταιρική κουλτούρα της εταιρείας.  Ο πληροφοριακαριος σήμερα έχει απεριοριστες επιλογές και απεριοριστους τρόπους εφαρμογής μιας τεχνολογίας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μορφοποιηση την τεχνολογία ετσι ώστε να καλύψει ένα αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας οργανισμού. Για να το κάνει αυτο πρέπει τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν με πολύ προσοχή και αντικειμενικότητα για να υπάρξει μια  κοινή γλώσσα ανάπτυξης αυτή είναι μια μεγάλη εξισωση που ο διευθυντής πληροφορικής πρέπει να λύνει καθημερινά και με πολύ δημιουργική σκέψη για να έχει αποτελέσματα. Παρακάτω θα αναλύσω εργαλεία που μπορεί ενδεχομένως να γίνουν υπηρεσίες για την ανάπτυξη μιας εταιρείας οργανισμού. Πρώτα να προσδιορισουμε  την εννοια της «Πληροφορική 2.0» σαν το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και παροχής υπηρεσιών σε όλο το φάσμα ανάπτυξης της εταιρείας η οργανισμού και κύρια την πλήρη εναρμόνιση τη πληροφορικής με το αναπτυξιακό DNA της επιχείρησης.

Πληροφορική 2.0 ειναι καταρχήν μαρκετιστικη εννοια. Δεν δηλώνει πολλά απο μόνη της το μόνο που δίνει ειναι μια εμφαση στο καινούργιο, στην εναλλαγή σκυτάλης από την πληροφορική του software και hardware στην πληροφορική της διαδικτυωσης των υπηρεσιών , του ανοικτού κώδικα, της κοινωνικής εταιρικής κουλτούρας και της συμφιλίωσης της από ένα κλειστό σιλό σε εναρμονισμένη πρακτική για αναπτυξη. Τα κύρια χαρακτηριστικά της «πληροφορική 2.0» ειναι η διαδραστικότητα μέσω enterprise2.0 υπηρεσιών, η εναρμόνιση δηλαδή σε εταιρικό επιπεδο της ανάπτυξης υπηρεσιών κοινωνικών δικτύων, σαν αφετηρία εναρμόνισης με το ‘βαρύ’ εταιρικό λογισμικό όπως ERPCRM κτλ. Εναρμόνιση σημαίνει υοθέτηση πρακτικών και υπηρεσιών κοινωνικών δικτύων  σε εταιρικά λογισμικά ετσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, η συνεργατικότητα, η διαθεση από κάθε εργαζόμενο να μοιραστεί ανησυχιες εταιρικούς προβληματισμούς και μεγαλύτερη διαθεση για προσφορά στην εταιρείας και στην αλματώδη αναπτυξή της. Με αλλά λόγια η πληροφορική 2.0 δίνει λύσεις με την αποκωδηκοποιηση του dna αναπτυξης της εταιρείας με την προσφορά και την αμεσότητα νέων υπηρεσιών συνεργειών και επιχειρηματικής ευιας. Τα λογισμικά σήμερα δεν δίνουν αυτές τις δυνατότητες και είναι κλειστά, βαρετά πολλές φορές και δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη. Με την δημιουργία αυτού του μοντέλου πληροφορικής όπως enterprise 2.0 και με την εναρμονισή του με την εταιρική κουλτούρα δημιουργούνται  οι ανάγκες και για υποδομές βασισμένες στο σύννεφο (cloud), στις ip υπηρεσίες για τηλεποικοινωνιακή ολοκλήρωση μεταξύ φωνής , video καιdata. Επίσης ένα νέο μοντέλο smart outsourcing χρεαιάζεται βασισμένο σε καθετοποιημένες υπηρεσίες υποδομών, λογισμικού και λύσεων για εταιρική ανάπτυξη. Οι δυνατότητες αυτές της πληροφορικής σαν πηγή υπηρεσιών είναι απεριόριστές, θα ειναι πλήρως εναρμονισμένες με την διοικηση, την αναπτυξη και τους εργαζομένους, θα έχουν οδηγό  την εταιρική αναπτυξη βασισμένη στο DNAτης επιχείρησης.Θα είναι με τον τρόπο αυτό ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις αναπτυξης, γιατί κατα τρόπο θα αποτελούν μέρος της και όχι ανεξαρτητη οντότητα μεσα στην εταιρεία, που απλα καλυπτει ανάγκες.
 Απο την πλευρά των εταιρείων λογισμικού στην Ελλαδα, αυτές έχουν εναρμονιστεί με την ιδέα αυτή και εξελίσσονται με ταχύ ρυθμούς σε αυτή την κατευθυνση.
Εσωτερικά τωρα η πληροφορική πρέπει να οπλιστεί με εργαλεία διακυβέρνησης, ελέγχου και στρατηγικής βασισμένες στην ανάπτυξη της εταιρείας και οχι στην ανάπτυξη της πληροφορικής σαν αυτοσκοπός. Μεγαλύτερη εμφαση πρεπει να δοθεί και στην ασφάλεια συστημάτων και δικτύων ετσι ώστε η εναρμονιση με το επιχειρησιακό περιβάλον να είναι ασφαλείς. Αυτό το γράφω γιατί μεχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό η πληροφορική ήταν ένα κλειστό silo επειδή ήταν ο μονος τρόπος να είναι και ασφαλείς ως προς τους πόρους που διαχειρίζετε. Υπάρχουν πλέον τα εργαλεία εκείνα ασφάλειας που θα βοηθήσουν.

Γενικά εργαλεία που μπορούν να αναπτυχθούν σαν υπηρεσίες εσωτερικές της πληροφορικής ή μέσω outsourcing είναι:

 • IT service management
 • Security alerting and monitoring
 • Enterprise architecture
 • Budget monitoring

Επιλογος

Η πληροφορική 2.0 είναι η νέα τάξη πραγμάτων για όλους μας. Ειναι η πληροφορική της εναρμόνισης με το DNA του δημόσιου οργανισμού Περιφέρεια , δήμο κτλ, βασισμένη σε υπηρεσίες και διαδικτύωση. Εννοιες όπως enterprise 2.0, cloud computing θα παιξουν βασικό ρόλο αν και μόνο αν εναρμονιστούν με την επιχειρηματική κουλτούρα το επιχειρηματικό DNA για αναπτυξη.

Βασιλης Μουλακάκης B.Sc., M.Sc.
 source: EDGE 2011

Like My Page

}